Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΟΝΕΩΝ: ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν όσοι βρέθηκαν χθες στο Σχολείο Γονέων που διοργάνωσε για μία ακόμα φορά ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Δημοτικού Σχολείου. Οι κυρίες Γιαννακοπούλου Μαρία και Παπαδημητροπούλου Αμαλία, ιατροί-παιδοψυχίατροι, επιστημονικοί συνεργάτες της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, ανέλυσαν εμπεριστατωμένα και εύστοχα το θέμα που αφορούσε στη σεξουαλική παρενόχληση των παιδιών.
Στο πρώτο τμήμα της διάλεξης έγινε αναφορά σε όλα τα είδη παιδικής κακοποίησης, σωματικής, συναισθηματικής και σεξουαλικής. Σκιαγραφήθηκε το προφίλ των θυτών και των θυμάτων και αναλύθηκαν οι άμεσες και οι απώτερες συνέπειες κάθε μορφής κακοποίησης, καθώς και τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης που μπορούν να ληφθούν. Είναι λυπηρό και ταυτόχρονα τρομακτικό το ότι δεκάδες παιδιά κάθε εβδομάδα κακοποιούνται μέχρι θανάτου στο λεγόμενο Δυτικό-«πολιτισμένο» κόσμο.
Στο δεύτερο σκέλος της ομιλίας έγινε εκτενής αναφορά στη σεξουαλική παρενόχληση παιδιών και εφήβων. Στατιστικά δεδομένα δείχνουν πως 1 στα 5 παιδιά πέφτει κάποια στιγμή θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ 8 στους 10 θύτες είναι άτομα του στενού οικογενειακού ή φιλικού περιβάλλοντος!
Τα παιδιά θα πρέπει ήδη από την ηλικία των 3 ετών να ενημερώνονται σχετικά από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, να εισάγονται σταδιακά στην έννοια της αυτοδιαχείρησης του εαυτού τους και να ζητάνε βοήθεια κάθε φορά που κάποιος τα κάνει να αισθάνονται «άβολα». «Η Κίκο και το χέρι» είναι ένα βιβλίο (κυκλοφορεί και στο internet) που εκδίδεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης στα πλαίσια της εκστρατείας του Ένα στα πέντε (ΟΝΕ in FIVE) για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής παρενόχλησης. Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση. 
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Δημήτριος Τριανταφυλλόπουλος, πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Αιγιαλείας, ο κ. Δημήτριος Ελευθεριώτης, διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Ελίκης και πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο κ. Κων/νος Κλάγκος, φιλόλογος - τ. Λυκειάρχης και Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., ο διευθυντής κ. Κων/νος Μπούνιας και δάσκαλοι του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου, γονείς, καθώς και εκπρόσωποι άλλων Συλλόγων Γονέων γειτονικών σχολείων.

Την ίδια ώρα, σε διπλανή αίθουσα λειτούργησε κανονικά από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Δημοτικού Σχολείου το εβδομαδιαίο, απογευματινό τμήμα Εικαστικών και τα παιδιά απασχολήθηκαν δημιουργικά (κατασκευή πασχαλινής λαμπάδας) προκειμένου να διευκολυνθούν περισσότερο οι γονείς που ήθελαν να παρακολουθήσουν την ομιλία.







 









  







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.