Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

ΑΡ. ΠΡΩΤ. 21/2013: ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΟΝΕΩΝ


ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
4ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
ΑΙΓΙΟΥ
Αίγιο 6/3/2013
              Αρ. Πρωτ.: 21
   Δ/νση: Πάροδος Παύλου Μελά
   Αίγιο   Τ.Κ. 25100
 
 
 

 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
«Τα ναρκωτικά και η αντιμετώπισή τους από τους γονείς» ήταν το θέμα που ανέπτυξε η κ Βιέρου Άννα-Μαρία, ψυχολόγος και θεραπεύτρια του κέντρου ΚΕ.ΘΕ.Α. – Οξυγόνο της Πάτρας, την περασμένη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013, στα πλαίσια του Σχολείου Γονέων που λειτουργεί ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου. Οι παρευρισκόμενοι γονείς είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία για ένα πρόβλημα το οποίο παρουσιάζει πολύ μεγάλη έξαρση στις μέρες μας και αποτελεί «πονοκέφαλο» για κάθε οικογένεια.
Η κ. Βιέρου ασχολήθηκε με το τρίπτυχο άτομο – οικογένεια – σχολείο και τόνισε τη σημασία της επικοινωνίας, του διαλόγου και της ειλικρινούς σχέσης με τα παιδιά. Έθεσε ορισμένους κανόνες που πρέπει να υπάρχουν και να τηρούνται μέσα σε κάθε οικογένεια:
·    Να τίθενται σαφή όρια στις ελευθερίες από τη μικρή ηλικία χωρίς να στραγγαλίζεται η προσωπικότητα του παιδιού
·    Να λειτουργεί η οικογένεια με συγκεκριμένους κανόνες σεβαστούς από όλα τα μέλη
·    Να υπάρχει διακριτός ρόλος γονέα – παιδιού
·    Να έχουν και οι δύο γονείς ενιαία γραμμή και κοινή στάση απέναντι στα παιδιά
·    Να γίνεται ενίσχυση των οικογενειακών δεσμών (ακόμα και με τον παππού και τη γιαγιά) και διατήρηση των οικογενειακών παραδόσεων
·    Να υπάρχει απόλυτη και κάθετη στάση των γονέων απέναντι σε κάθε εξαρτησιογόνο ουσία, συμπεριλαμβανομένων του χασίς, του αλκοόλ, του τζόγου κλπ και οι γονείς να αποτελούν παράδειγμα.
Στη συνέχεια μίλησε για το προφίλ του παιδιού που έχει ξεκινήσει τη χρήση ουσιών και τα δείγματα συμπεριφοράς που θα πρέπει να προβληματίσουν τους γονείς ώστε να ζητήσουν βοήθεια και τόνισε τη σημασία που έχουν η συνεχής επαγρύπνηση και ο έλεγχος. Τόνισε ότι τα ναρκωτικά δεν είναι το πρόβλημα αλλά το αποτέλεσμα ενώ τα αίτια είναι πολλαπλά και συνήθως θα πρέπει να αναζητούνται μέσα στην οικογένεια και στο στενό κοινωνικό περιβάλλον.
Παράλληλα η ομιλήτρια αναφέρθηκε στο ρόλο του ΚΕ.ΘΕ.Α., στην πολύπλευρη δράση του και στη συνεισφορά του στην απεξάρτηση και στην ψυχο-κοινωνική ανασυγκρότηση των ατόμων και των οικογενειών τους ώστε ως υγιείς προσωπικότητες να ξαναχτίσουν τις ζωές τους και να επανενταχθούν στην κοινωνία.
Ακολούθησε συζήτηση κατά τη διάρκεια της οποίας η κ. Βιέρου έδωσε  απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα των γονέων και ήταν χαρακτηριστικό ότι παρότι η συζήτηση διήρκησε πάνω από μία ώρα μετά το τέλος της διάλεξης, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των γονέων. Μεταξύ των άλλων, έγινε αναφορά στη μεγάλη διακίνηση ναρκωτικών που παρατηρείται σήμερα στο Αίγιο συγκριτικά με άλλες πόλεις καθώς και στα νέου τύπου ναρκωτικά που κυκλοφορούν ήδη στην πόλη μας και προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία του χρήστη. Συγκλονιστικές ήταν επίσης οι μαρτυρίες γονέων που βοηθήθηκαν από το ΚΕ.ΘΕ.Α. και κατάφεραν να σώσουν τα παιδιά τους, οι οποίοι έδωσαν απαντήσεις μέσα από τη βιωματική εμπειρία τους.
Το μήνυμα που έμεινε πάντως στο τέλος ήταν αισιόδοξο: υπάρχει θεραπεία, αρκεί να συνειδητοποιήσει η οικογένεια το πρόβλημα και να αναζητήσει την κατάλληλη βοήθεια.
Ο Σύλλογος Γονέων του 4ου Δημοτικού Σχολείου ευχαριστεί τόσο την κ. Βιέρου για την ομιλία, όσο και το ΚΕ.ΘΕ.Α. για την ανιδιοτελή και πολύπλευρη προσφορά στην κοινωνία και την ψυχοσωματική βοήθεια που παρέχει σε χιλιάδες άτομα κάθε χρόνο.

Με εκτίμηση,
Για το Δ.Σ.
 
Ο Πρόεδρος
Καραμάνος Χρήστος
Η Γεν. Γραμματέας
Ξυλιά Βασιλική

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.