Σάββατο, 31 Μαρτίου 2012

ΑΡ. ΠΡΩΤ. 20/2009: ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
4ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
ΑΙΓΙΟΥ
Αίγιο 10/12/2009
Αρ. Πρωτ.: 20
   Δ/νση:Πάροδος Π. Μελά Αίγιο
   Τ.Κ. 25100
   Πληροφορίες: Χρ. Καραμάνος
   τηλ. 6974071180
ΠΡΟΣ: Δημοτικό Συμβούλιο
              Δήμου Αιγίου

ΕΝΤΑΥΘΑΘΕΜΑ: «Αίτηση για μεταφορά σχολείου»
ΣΧΕΤ: 1) «Υποβολή πρότασης επισκευής και ενισχύσεως»
             2) «Έγκριση μελέτης έργου επισκευής βλαβών από σεισμό»
             3) «Γενικό ιστορικό της εργολαβίας»
             4) «Διοικητική παραλαβή 4ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου»

Το 4ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου μετά τον καταστρεπτικό σεισμό της 15ης Ιουνίου 1995, στεγάστηκε προσωρινά σε λυόμενες αίθουσες που τοποθετήθηκαν για το σκοπό αυτό στη θέση Μπούφαλο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί  η υπάρχουσα τότε επείγουσα ανάγκη και μέχρι να επισκευαστεί το κτίριό του. Στη θέση όμως αυτή παρέμεινε από το 1996 μέχρι και σήμερα, καθώς με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το παλαιό σχολείο διατέθηκε για χρήση στην Ι.Λ.Ε.Α. προκειμένου να λειτουργήσει το Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου.

Στη σημερινή όμως κατάσταση του Σχολείου παρουσιάζονται αρκετές δυσκολίες σχετικά με την εύρυθμη λειτουργία του, οι οποίες συνοψίζονται στα εξής:
1)                    Το Σχολείο λειτουργεί στη θέση Μπούφαλο, χωρίς να διαθέτει επίσημη πολεοδομική άδεια και χωρίς να έχει καμία δυνατότητα επέκτασης ή διαμόρφωσης του χώρου του. Μάλιστα υπάρχουν κάποιοι γείτονες οι οποίοι απειλούν ότι θα προχωρήσουν σε καταγγελίες με στόχο το οριστικό του κλείσιμο, ενώ μπλοκάρουν κάθε προσπάθεια παρέμβασης και επέκτασης.
2)                    Στερείται των απολύτως αναγκαίων για την σωστή λειτουργία ενός σύγχρονου σχολείου. Το σχολείο μας όλα αυτά τα χρόνια λειτουργεί: α) χωρίς αίθουσα Η/Υ (το σχετικό μάθημα της πληροφορικής γίνεται στο γραφείο των δασκάλων!), β) χωρίς στεγασμένο χώρο για το μάθημα της γυμναστικής (σε περίπτωση βροχής το μάθημα γίνεται μόνο θεωρητικά εντός της αίθουσας!), γ) χωρίς αίθουσα για το μάθημα της ξένης γλώσσας (προκειμένου να γίνει το μάθημα σε κάποια αίθουσα αναγκάζεται η αντίστοιχη τάξη να βγει στο προαύλιο για γυμναστική!), δ) χωρίς αίθουσα πολλαπλών χρήσεων όπως σχολικές εορτές, παραστάσεις, συναυλίες, ομιλίες (οι σχετικές εκδηλώσεις γίνονται στο προαύλιο και κάτω από αντίξοες πολλές φορές καιρικές συνθήκες!).
3)                    Το προαύλιό του είναι αρκετά μικρό σε σχέση με τον αριθμό των μαθητών με  αποτέλεσμα ο διατιθέμενος ζωτικός του χώρος να μην επιτρέπει την ανάπτυξη βασικών αθλητικών δραστηριοτήτων, τόσο σε επίπεδο μαθήματος γυμναστικής όσο και αθλημάτων.
4)                    Είναι αναγκασμένο κάθε χρόνο να διώχνει αρκετούς μαθητές που γεωγραφικά ανήκουν στην περιοχή του, λόγω της έλλειψης χώρου.
5)                    Η γειτνίασή του με το παρακείμενο Γυμνάσιο έχει δημιουργήσει στο παρελθόν σοβαρότατα προβλήματα λόγω της άμεσης επαφής των παιδιών στα διαλείμματα.
6)                    Οι αίθουσες διδασκαλίας, λόγω ακριβώς του υλικού κατασκευής τους, στερούνται μόνωσης με αποτέλεσμα να υπάρχει αφόρητη ζέστη το καλοκαίρι, κρύο και υγρασία τον χειμώνα, ενώ φυσικά δεν υπάρχει ούτε η απαραίτητη ηχομόνωση.
7)                    Οι λυόμενες αίθουσες δεν έχουν απεριόριστη διάρκεια ζωής. Οι εν λόγω μάλιστα αίθουσες επειδή έχουν τοποθετηθεί από το ΥΠ.Ε.ΧΩ.Δ.Ε. (καθώς ο Ο.Σ.Κ. άρχισε να τοποθετεί αίθουσες μετά το 2000), δεν πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές στην ποιότητα κατασκευής και έτσι μειώνεται σημαντικά ο χρόνος ζωής τους. Άρα πολύ σύντομα θα χρειαστούν αντικατάσταση, με ένα κόστος το οποίο σήμερα υπερβαίνει τις 25.000€ ανά αίθουσα και με πολύ δύσκολες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Παράλληλα, με δεδομένη την προσωρινότητα της στέγασης του σχολείου και την έλλειψη επίσημης οικοδομικής άδειας, είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούμε ακόμα και στο οριστικό κλείσιμο του σχολείου.

Το πρόβλημα όπως αντιλαμβάνεστε είναι πολύ σοβαρό και έχει άμεσες επιπτώσεις τόσο στις 100 τουλάχιστον οικογένειες συμπολιτών μας όσο στους 110 και πλέον μαθητές των οποίων τις εκπαιδευτικές ανάγκες εξυπηρετεί το συγκεκριμένο σχολείο. Γι’ αυτό και η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ να φέρει άμεσα το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ζητάμε λοιπόν να εγκρίνετε την άμεση μεταφορά του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου στο παλαιό του κτίριο καθώς το κτίριο αυτό:

1)     Έχει ιστορική παρουσία σαν σχολείο τουλάχιστον 80 ετών (από το 1927 σύμφωνα με τα επίσημα συμβόλαιά του) και ίσως και μεγαλύτερη αφού το κτίριο υπάρχει από το 1867).
2)     Κληροδοτήθηκε με σαφή εντολή του διαθέτη να δοθεί αποκλειστικά και μόνο για σχολική χρήση και γι’ αυτό χτίστηκε με στόχο να καλύπτει αυτές ακριβώς τις ανάγκες.
3)     Το κτίριο μετά το σεισμό επισκευάστηκε και ενισχύθηκε αφού τηρήθηκαν όλες οι προδιαγραφές καθώς και η προβλεπόμενη πρόταση επισκευής και ενισχύσεως (σχετ. 1 και 2), ελέγχθηκε σχετικά από τη Δ/νση Έργων της Ν.Α. Αχαΐας (σχετ. 3) και παραδόθηκε στη Σχολική Επιτροπή του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου για σχολική χρήση (σχετ. 4), πράγμα που αποδεικνύει ότι η σχετική χρηματοδότηση έγινε αποκλειστικά και μόνο για την επισκευή του 4ου Δημοτικού Σχολείου. Η ασφάλειά του λοιπόν είναι αρκετά μεγάλη και μάλιστα έχει δοκιμαστεί σε επόμενους ισχυρότατους σεισμούς (όπως του 2008). Είναι δε γνωστό ότι έχει χαρακτηριστεί από ειδικούς ως ένα από τα πιο γερά κτίρια του Αιγίου.
4)     Οι αίθουσές του είναι αρκετές ώστε να ικανοποιήσουν όλες τις βασικές ανάγκες λειτουργίας ενός σύγχρονου σχολείου.
5)     Ο προαύλιος χώρος του είναι πιο επαρκής και άνετος για τα παιδιά, ενώ έχει σαφώς περισσότερες δυνατότητες ανάπτυξης των σχολικών δραστηριοτήτων.
6)     Χωροταξικά διευκολύνει πολλούς από τους γονείς των μαθητών που εργάζονται κυρίως στο κέντρο της πόλης και ιδίως στον εμπορικό τομέα. Από την άλλη πλευρά επιτρέπει την αποσυμφόρηση των γειτονικών σχολείων (1ο και 2ο Δημοτικό) που τώρα αναγκάζονται να παίρνουν περισσότερους μαθητές από αυτούς που πραγματικά μπορούν να εντάσσουν στο δυναμικό τους.
7)     Τέλος στο σχολείο αυτό έχουν φιλοξενηθεί ως μαθητές μερικές σπουδαίες προσωπικότητες της Αιγιώτικης κοινωνίας, μεταξύ των οποίων και αρκετοί από τους αιρετούς που σήμερα διαχειρίζονται τα κοινά της πόλης μας.

Είμαστε βέβαιοι ότι θα δείξετε την απαιτούμενη ευαισθησία και θα ανταποκριθείτε στο δίκαιο αυτό αίτημά μας και μάλιστα άμεσα με στόχο, ει δυνατόν, το σχολείο κατά τη νέα εκπαιδευτική περίοδο να λειτουργεί πλέον στο φυσικό του χώρο. Με τη βεβαιότητα αυτή, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση,
Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος


Καραμάνος Χρήστος
Η Γεν. Γραμματέας


Πανοπούλου - Κατσιγιάννη  Ευαγγελία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.